Bachelor: Bachelor Thesis

 
 

SoSe 22 - B4: New waterfront at the old harbor

The old seaport in Seville is currently unused on the banks of the Guadalquivir River, as the port has been moved further to the south of the city. At the moment, the planning area still belongs to the port company and is not allowed to enter. As a result, the river is not easily accessible and, as in the whole city, is regarded as a barrier rather than a connection within the city. With the construction of the new river channel the district is to become a new highlight of the city. Pedestrians should be made aware of the water and understand it as an integral part of the city. By placing different building types, open spaces and preserving existing buildings, the aim is to attract a wide range of users to the site.

Work by: Svenja Augustin

 
 

B4: Schophoven - Sustainability in the Green

Schophoven thus belongs to the Rhenish mining area and is located directly on the edge of the Inden open pit mine. For Schophoven, the end of coal production and the upcoming conversion of the open pit mine into a lake result in a particularly favorable location. 

The main theme of the concept for the expansion of Schophoven toward the edge of the lake is "sustainability": the new quarter of the village will be freed from automobile traffic. More and wider paths for pedestrians and cyclists are planned in the area. The building materials used are from recycled materials as well as renewable resources (such as locally grown wood). Other important aspects are the testing of modular construction methods, the use of renewable energies and the flexibility of use of the buildings.

Work by: Simona Zhekova

 
 

B4: Place of the future - perspective for Schophoven

lagom Schophoven - Old & New in Balance

The small village of Schophoven, with 1000 inhabitants, is characterized by the adjacent open pit mine. This will be shut down in about 10 years and the excavation pit flooded. A new quarter can grow in three construction phases with the rising lake water level. The neighborhood is intended to create a unity of old village structures and new resource-saving housing. The emerging edge of the excavation pit is to be made usable for people during the filling time of the lake. 

work by: Friederike Funke

 
 

B4: Place of the Future – New perspectives for Schophoven

The village of Schophoven is located on the northeastern edge of the Inden open pit mine and thus belongs to the Rhenish mining area, which is characterized by lignite mining. With the end of lignite mining by 2038, the region is undergoing a multi-layered structural change. This means that Schophoven, in particular, has the opportunity to develop into a sustainable and resource-conserving model region due to its location on the newly created Indesee lake. In Schophoven, therefore, a model neighborhood for resource-saving construction is to be created. Under the title "Village life rethought", the design aims to integrate innovative approaches to resource conservation and the circular economy into the traditional village life of the site.  The design envisions three newly developed axes with different functional focal points that connect the old village with the new neighborhood and at the same time link the newly planned marina on the waterfront with the surrounding countryside. The buildings incorporate the traditional features typical of the village and thus provide a harmonious addition to the village. 

Work by: Greta Baum

 
 

WiSe 20/21 - B4: Metamorfosen Oude Doken Ghent – ​​transformation of a port quarter

From wasteland to post-industrial meeting point


In my design for the old harbor district in the north of Ghent, I want to combine living with a public building. For this I use the existing building structure of the industrial relics. The surrounding arched walls by the water in particular inspired me to include arcades in my design. They fit perfectly into the post-industrial landscape and allow a charming transition between indoor and outdoor space.

worked by: Angelina Strauff